12 Haziran 2012 Salı

Yök'ten Formasyon Açıklaması

 


03 Mayıs 2012 tarihinde formasyon kararı alan Yök ile ilgili olarak yaklaşık 1 aylık süreçte formasyon ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamıştı.2012-2013 Lys sınavları öncesinde yeni oluşturulacak olan formasyon modeli ile ilgili çarpıcı açıklamalar gelmeye başladı.
Yeni oluşturulacak olan formasyon modelinin nasıl olması gerektiğine yönelik çeşitli açıklamalar yapılırken, son açıklamayıKıbrıs’ta toplanan dekanlar kurulu toplantısı sonucunda yeni formasyon modeli için sunulacak raporun nasıl olacağına ilişkin bir açıklama yapılmıştı.
Bugün ise Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’dan yeni oluşturulacak olan formasyon modelinin nasıl olacağı ile ilgili bir açıklama geldi.Çetinsaya’nın yapmış olduğu açıklama, şimdilik bir tavsiye açıklaması olmakla birlikte,nihai kararın 2012-2013 üniversite tercihlerinin başlamasından önce verilmesigerekiyor.

İşte Çetinsaya’nın formasyon açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Yeteneklileri Araştırma Komisyonu’na konuk olan YÖK Başkanı oluşturulacak olan yeni formasyon modelinin nasıl olması gerektiği ile ilgili şu açıklamalar da bulundu:
    • Başarılı lisans mezunu öğrencilerine, belirli kriterler sonucu öğretmenlik yolunun açılması gerektiği
    • ”Ben mühendis fakültesi mezunları da dahil herkesin alan sınavına girmesini; matematik, kimya, biyoloji sınavlarına girmesini.. Çocuk mezun oldu en iyi matematik doğrusunu yaptı. Maden fakültesinden bile mezun olsa eğitim kalitesi iyi ise maksat bir buçuk iki yıl pedagojik formasyon alır ondan sonra da atanır. Bu benim şahsi görüşüm bunu tartışıyoruz nihai karar genel kurulun olacaktır”
    • Aynı şekilde eğitim fakültesi mezunlarına da diğer mesleklerin önünün açılması gerektiği
    • ”Buradaki arkadaşlarımız da mezun olduklarında direkt işe girmez muhasebesini ilerletir bankaya girer, idare hukuku çalışır, idari hakim olur, sertifika programlarıyla tezsiz yüksek lisans programlarıyla bu mezunlara çok rahat iş bulabiliriz diye düşünüyorum” 
Prof.Dr. Çetinsaya’nın yeni oluştutulacak formasyon modeline ilişkin düşünceleri yukarıdaki gibi olup,Çetinsaya’nın düşüncelerinin
yeni formasyon modelinde olup olmayacağı hususu kesin değildir.Kesin karar, Yök ve Meb’in yapmış olduğu ortak toplantılar neticesinde belli olacaktır.Oluşturulacak olan yeni formasyon modelinin de Lys üniversite tercihleri başlamadan önce oluşturulması beklenmektedir.

    Choose :
  • OR
  • To comment
Hiç yorum yok:
Write yorum

Puanınızı öğrenmek için buraya yazın.