12 Temmuz 2013 Cuma

Fen Edebiyatlılara Müjdeli Haber Geldi

 

9 Temmuz 2013 Salı

Branş Öğretmenleri Fen Edebiyattan Yetişecek

 




Branş öğretmenleri fen edebiyattan yetişecek 

Pedagojik formasyon hakkının kaldırılmasıyla ciddi öğrenci kaybı yaşayan fen edebiyat fakültelerine müjdeli haber geldi. Artık isteyen öğrenci pedagojik formasyon alabilecek. Yeni uygulamada branş öğretmenleri fen edebiyattan yetişecek.
Yüksek öğretim Kurulu (YÖK), fen edebiyat fakültelerine bir alıp iki verdi. YÖK, 2012 tarihinde fen edebiyat fakültesi öğrencilerine pedagojik formasyon alma hakkını kaldırmıştı. Alınan bu karar, eğitim fakültesini memnun ederken, fen edebiyat fakültelerinin tepkisine neden oldu.
Çoğu fen edebiyat fakültesinin kontenjanı boş kaldı. YÖK, adeta kapanma noktasına gelen fen edebiyat fakültelerinden kaçışı durdurmak için öğrencilere yeniden formasyon alma hakkı tanıdı. Bununla da yetinmeyip, alan öğretmenlerinin fen edebiyat fakülteleri mezunlarından seçilmesi karar alındı
İHTİYACA GÖRE KONTENJAN
YÖK’ün bu kararıyla ilgili açıklama yapan Fen Edebiyat Fakülteleri Dekanlar Konseyi (FEDEK) Başkanı Prof. Dr. Sermin Örnektekin, “Bundan sonra alan (branş) öğretmenleri fen edebiyat fakültelerinden yetişecek” dedi. Ancak öğretmen olmak için pedagojik formasyon alma şartınınolduğunu ifade eden Örnektekin, “Tıpkı eğitim fakülteleri öğrencileri gibi 5 yıllık bir eğitim alacaklar. Formasyon programlarının kontenjanları ihtiyaca göre belirlenecek” diye konuştu.
‘Mevcut hakları korunacak’
Prof. Dr. Sermin Örnektekin, eğitim fakültesi öğrencilerinin yine ilkokul ve ortaokuldaki dersleri vermeye devam edeceğine dikkat çekerek“Yani sınıf, anaokulu, fen bilgisi, sosyal bilgisi, yabancı dil, özel eğitim öğretmenlerini eğitim fakülteleri yetiştirecek. Branş öğretmenliğinde yetişmiş eğitim fakülteleri mezunlarının mevcut hakları korunacak” dedi.
‘Sıfırcılar olmayacak’
Alan derslerinin fen edebiyat öğrencilerine verilmesinin eğitim sistemi açısından da çok önemli olacağını belirten Prof. Örnektekin, “Bu kararla sınavlarda sıfır çeken öğrencilerin artık olmayacağına inanıyorum. Çünkü çocuklartemel bilim alarak yetişecekler” diye konuştu.